Rente op rente berekenen? Gebruik deze calculator! (Samengestelde rente/interest)

Rente op rente, ofwel samengestelde interest berekenen? Bij samengestelde rente verdien je ook rente op je eerder verdiende rente.

Met de onderstaande calculator kun je een beginwaarde ofwel eerste inleg kiezen, een extra bedrag dat je met een vaste frequentie inlegt (optioneel), de jaarlijkse rente (of rendement), de frequentie waarmee de rente wordt uitbetaald, en de looptijd in jaren.

Klik vervolgens op ‘berekenen’ om de toekomstige waarde te zien aan het einde van de looptijd. Ook krijg je te zien hoeveel je aan het einde van de looptijd extra hebt ingelegd, en hoeveel je aan rente (of rendement) hebt verdiend aan het einde van de looptijd.

Daarnaast wordt er een grafiek gegenereerd waarin je het verloop kunt zien over de volledige looptijd.

Uitleg rente-op-rente berekening

Met de rente-op-rente berekening reken je uit hoeveel je kunt verdienen door te sparen (spaarrente) of te beleggen (rendement).

Bij zogenaamde ‘rente-op-rente’ blijft de verdiende rente op de spaarrekening staan. Bij de eerstvolgende uitbetaling van rente, krijg je vervolgens ook rente uitbetaald op het eerder verdiende bedrag aan rente.

Bij een belegging kun je een rente-op-rente berekening toepassen als het verdiende rendement in de belegging blijft zitten, of als het rendement en/of dividend (automatisch) wordt geherinvesteerd.

Omdat het bedrag door de verdiende rente groter wordt, wordt de rente over het totaalbedrag het opeenvolgende jaar nog groter. Hierdoor zal de winst op de oorspronkelijk investering jaar-op-jaar steeds harder groeien. In het Engels wordt dit principe ‘compound interest‘ genoemd.

Met rente-op-rente verdien je zo dus meer dan met enkelvoudige rente.